Evde Mükemmel Saç Boyamak İçin 25 Adım

1- Saçını boyamadan 24-48 saat önce yıka. Böyle yaptığında saçında boyanın saçını daha kolay tutmasını sağlayan doğal yağlar oluşur. Boya saçınla daha doğal bir şekilde karışır ve bu da boyanın daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur. 

Mümkünse, saçını boyamadan bir gün önce yıkıyorsan saç kremi kullanma. Saç kremi saçında bulunan ve boyanın saça daha kolay tutunmasını sağlayan doğal yağları yok eder

Saçın çok kuruysa saçını boyamayı planladığın günden önceki bir hafta boyunca her gece sıcak suyun altında en az beş dakika boyunca kremle. Boyamadan önceki gece saçını kremleme. Bu, saçının boya sonrası kurumasının önüne geçer.

2- Gerçekten sevdiğin bir renk seç. Yüzlerce renk tonu seçeneği karşısında rahatlıkla kendinden geçebilirsin. Bu, saçını ilk boyayışın ise doğal saçının iki ton koyusundan ya da iki ton daha açığından fazlasını tercih etmemen en doğrusudur.

Saç boyama konusunda yeniysen ilk olarak saçını geçici ya da yarı kalıcı boyalarla boyamayı deneyebilirsin. Bu tarz boyaları kullanırsan saç boyama işini eline yüzüne bulaştırsan bile yaptığın hatayla çok uzun süre yaşamak zorunda kalmazsın. Yarı kalıcı boyaları nemli saça uygulaman gerektiğini unutma.

Saç tebeşiri ya da köpük boya gibi geçici boyalar genellikle 1-2 şampuanlama sonrasında çıkar. Yarı kalıcı boyalar 20-26 şampuanlama sonrasında çıkar. Kalıcı boyalar kalıcıdır. 6-8 hafta sonra renk solabilir ama saçtan çıkmaz.

3- Evini ve kendini boya lekelerinden koru.   Saçını boyamak isterken halının ya da en sevdiğin tişörtünün üzerinde kıpkırmızı tuhaf lekeler olsun istemezsin. Etrafında lekelenebileceğini düşündüğün tüm yüzeylerin üzerini ört ve yere gazete kâğıdı ser. Boyanın sıçraması ihtimaline karşı yanında kâğıt havlu bulundur. Sevmediğin ve muhtemelen atmayı düşündüğün eski bir tişörtünü giy. Üzerindeki tişörte boyama esnasında boya çok kolay bulaşır.

4- Omzuna havlu veya boyama önlüğü ört. Boyama esnasında saçından damlayacak boyalar havluya ya da örtüye gelir. Boyama önlüğünü güzellik ve bakım ürünleri satan mağazalardan temin edebilirsin. Havlu kullanmaya karar verirsen lekelerin görünmemesi için koyu renkli bir havlu tercih et. Havluyu boynunun ön tarafında çengelli iğne veya klips ile tuttur.

5- Saçını iyice tara.  Saçının tamamen açıldığından emin ol. Bu adım, sadece boya uygulamasını kolaylaştırmakla kalmaz aynı zamanda boyanın saçına dengeli bir şekilde sürüldüğünden emin olmanı da sağlar.

6- Boyama öncesi saç hizanı, kulaklarını ve boynunu kapla.  Bunun için vazelin, dudak balmı ya da (varsa) boya kitinde bulunan saç kremini kullan. Bu adımı uygulamak zorunda değilsin ama bu kaplamayı yapman derine bulaşmış olan boyanın daha kolay çıkmasını sağlar.

7- Eldiven kullan. Boya kitinden genellikle eldiven çıkar ama çıkmazsa normal lastik eldiven, vinil eldiven ya da lateks eldiven kullanabilirsin. Saçını boyarken eldiven takmanın şart olduğunu unutma. Eldiven takmazsan ellerini de boyarsın.

8- Boyayı karıştırmak için kutudan çıkan şişeyi ya da bir boya tası kullan. Kutu üzerindeki talimatları izle. Saç boyama kitlerinin çoğunda boyayı karıştırmak için uygulama şişesi bulunur. Kutudaki malzemeleri şişede karıştırmak için kutu üzerindeki talimatları takip et. Daha sonra malzemeler iyice karışana kadar şişeyi salla. Eğer boya kutunda bu gereçler yoksa boyayı karıştırmak için boya tası alman gerekir.

Boya kutusundan fırça çıkmazsa güzellik ve bakım ürünleri mağazasından boya fırçası alabilir ya da boyayı eldiven taktıktan sonra parmaklarınla saçına uygulayabilirsin.

9- Boyayı oksidanla karıştır. 

Bu sadece bazı boyalara uygulanır; boya kutusunun üzerinde oksidanla ilgili talimatları bulabilirsin. Oksidan genellikle boya kitinin içinden çıkar. Kutudan oksidan çıkmazsa kozmetik mağazalarından alabilirsin. Oksidanı senin alman gerekiyorsa oranı %20 olanları tercih et.

Saçı Boyamak

10- Tarak kullanarak saçını dört parçaya ayır. Ayırdığın bölümleri tutturmak için kuaförlerin kullandığı (kozmetik dükkânlarında bulunan) büyük plastik pensler kullan. Saçını bu şekilde bölümlere ayırman saçının herhangi bir bölümünü gözden kaçırmanı engeller.

11- Boyayı saça bölümler hâlinde uygula. Boyayı uygularken, saçın ayırdığın bölümlerinin her birini iki ya da dört küçük parçaya daha ayır (bu, boyama işleminin daha muntazam ilerlemesini sağlayacaktır.) Uygulama şişesini ya da fırçayı kullanarak boyayı saça sür. Eldiven takarak parmaklarınla boyayı saça yedir.  Saça boya uygulanmasına başlayıp başlamamak daha önce saçını boyayıp boyamadığına bağlıdır.

  • İşlem görmemiş (ilk kez boyanacak) saçlara boya uygularken saç diplerinden yaklaşık 2,5 cm kadar geriden başla.
  • Dip boyası için boyayı saç diplerinden yaklaşık 1 cm kadar geriden uygulamaya başla.
  • Boyayı saça iyice yedirerek saçın yalnızca üst kısımlarını boyamadığından emin ol.
  • Saçın ne kadar sıksa o kadar küçük parçalara ayır ki boya saça tamamen işlesin.

12- Boyayı saçında bekletmen gereken süre için saatini kur. Kutu üzerinde bulunan talimatları takip et. Saçını belirtilen minimum süre dolmadan yıkama ve maksimum bekletme süresini aşma. Talimatları tam olarak uyguladığından emin ol. Beyazların çoksa boyayı saçında belirtilen maksimum sürede tutman iyi olur. Saça sıcak saç kurutma makinesi uygulamak da işe yarayabilir. 

Boyalı saçı asla gece boyunca bekletme. Bu, saçını kurutur ve deride ciddi tahrişlere yol açabilir.

Saçı Durulamak

13- Boynunda ve alnında kalan boyayı kâğıt havlu veya ıslak bezle sil. Saçındaki boyaya dokunma. İstersen boyanın dağılmaması için duş bonesi kullanabilirsin.

Duş bonesi taktıktan sonra kafanı havluyla sararak, bonenin kafanın sıcaklığını korumasını sağlayabilirsin. Bu, saç boyama sürecini hızlandırır.

14 - Saçını yıkamadan önce işlem süresi dolana kadar bekle. Süre dolduktan sonra ya duşa girerek ya da lavaboda saçını yıka. Saçını boyadan arındırmak için ılık su kullan. Su duru akana kadar saçını yıkamaya devam et.

Banyoda boya renginin aktığını görürsen panik yapma. Bu, tamamen normaldir ve hiçbir zaman boyama işleminde bir hata yaptığın anlamına gelmez. Kullandığın boya geçiciyse renk tamamen çıkana kadar saçını her yıkadığında boyanın akacağını unutma.

15- Saçını şampuanla ve kremle. Saçını şampuanlamadan önce en az bir saat bekle. Saçı yıkamak için beklemek boyanın saçına daha iyi işlemesini sağlar. Saçını şampuanladıktan sonra boya kiti içinden çıkan kremle saçını yıka. Kremi saçının her yerine gelecek şekilde iyice yedir.

Neredeyse bütün saç boyama kitlerinde saç kremi bulunur ama eğer senin kitinden saç kremi çıkmadıysa evde bulunan saç kremini de kullanabilirsin.

16- Saçını her zaman yaptığın gibi kurula ve şekillendir. Bunun için istersen fön makinesı kullanabilirsin istersen de saçın kendi hâlinde kurumasını bekleyebilirsin. Saçın kuruduktan sonra her zaman yaptığın gibi şekil ver ve yeni saç renginle gösteriş yapmaya başla! Sonuçtan mutlu değilsen saç rengini düzeltmesi için bir kuaföre gitmek isteyebilirsin. Saçını tekrar boyamak için en az iki hafta beklemen de iyi bir fikir olabilir. 

İpuçları

17- Duş alırken (ve saçını yıkarken) soğuk su kullan! Bu, saç renginin daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur ve saçına da iyi gelir.
18- Boyalı saçlara özel renk koruyucu şampuan ve saç kremi al. Bu ürünler diğerlerine göre daha az sert olan temizleyici maddeler içerir ve saç renginin daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur.
19- Saç rengi örneklerini yüzüne ve saçına tutarak saçına ve yüzüne giden renk tonunu belirle.
20- Saç renginin solmasına sebep olacağı için saçını sıcak suyla yıkama.
21- Özel bir durum için ya da tatil için saçına kalıcı boya uyguluyorsan ve saçının doğal ve sağlıklı görünmesini istiyorsan saçını en az bir hafta önceden boya. Bu, saçına (ve saç derine) boya sonrası birkaç kez yıkanma/kremlenme zamanı tanıyacaktır. Bir gün önce boyanmış saç, doğal bir görüntü oluşturmaz. Bir hafta önce boyanmış saçın boyanmış olduğu daha az belli olur.
22- Saçını kalıcı boyayla boyarken talimatlarda aksi söylenmediği sürece saçını uygulama sonrasında şampuanlama! Saçı şampuanlamak rengin daha kısa bir sürede solmasına sebep olur. Aynı zamanda, vegan (meyve ve sebzelerden yapılmış) boya kullanıyorsan boyayı saçında ne kadar bekletirsen saç rengin o kadar uzun ömürlü olur.

Uyarılar

23- Saçın boyalıyken herhangi bir yanma ya da kaşınma hissedersen saçını derhal yıkadığından emin ol.
24- Bazı boyalarda parafenilendiamin denen ve bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilen kimyasal bir madde içerirler. Kullandığın boyada bu madde varsa boyayı saçına uygulamadan önce cildinin ufak bir bölgesinde "yama testi" yapman en iyisidir. Bir miktar boyayı, genellikle kulağının arkasına ya da dirsek içine olmak üzere direkt olarak cildine uygula. 20 dakika kadar beklet ve durula. Daha sonra en az 24 saat bekleyip herhangi bir alerjik reaksiyon olup olmadığını gör.
25- Asla kaşlarını ya da kirpiklerini boyamaya kalkışma. Gözlerine ciddi zarar verebilirsin hatta kör bile olabilirsin.

HARİKA SAÇ MODELLERİ İÇİN BU LİNKLERİ TIKLAYIN!

Olduğunuzdan Daha Genç Gösteren 26 Saç Modeli

60 Yaş Üzeri Her Tür Saç İçin 38 Adet Model

Gri - Beyaz Saça Geçmek İsteyenlere 25 İlham Verici Saç Modeli

50 - 60 Yaşlar İçin Balyajlı Saç Modelleri

Gri ve Çok Kısa Saç Modelleri

60 Yaş ve Üstü Yuvarlak Yüzler İçin Kısa Saç Modelleri